Antalya’ da Amatör Telsizcilik Eğitimi Yapıldı

Olağanüstü durumlarda hem kişiler arası hem de kurumlar arası iletişim kopukluğu herkesi olumsuz etkiler, haber alma ihtiyacını da en üst düzeye çıkarır. Toplulukları panik ve korkuya düşürür. Sağlıksız kararlar alınır. Bu süreçte neler olduğunu öğrenmek, yakınları hakkında bilgi edinmek, olağanüstü durumlara karşı kendisini ve ailesini korumak ve tedbir almak gerekmektedir. Bu durumlarda acilen organize olmak gerekir. Kesintisiz iletişimin sağlanması ve koordinasyon can ve mal kayıplarının önler.

Olağanüstü ve acil durumlarda kesintisiz bir İLETİŞİM AĞI kurulma zorunluluğu vardır. Ülkemizin deprem bölgesinde olması ve son yıllarda ülkemizin dış tehditlerle ablukaya alınmaya çalışılması ve etrafının ateş çemberi içinde olması SİVİL SAVUNMA ve İLETİŞİM konusunda İVEDİLİKLE kendimizi geliştirmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır.

İletişim kopukluğu ile ilgili birkaç çarpıcı örnek;

  • 1999 Gölcük depremi 03.02 deprem oldu, 03.05 den itibaren tüm haberleşme kesildi.
  • 2001 Konya Zümrüt Sitesinin çökmesi olayında sadece bir bina çökmesine rağmen tüm gün ilde telefon sistemi çöktü.
  • Afyon depreminde tüm telekomünikasyon ve cep telefonu şebekeleri çöktü.
  • En yakın Van depreminde kısa süre içinde organize olunmasına, tüm telefon şebekelerinin seyyar baz istasyonu getirmesine rağmen telefon görüşmeleri sağlıklı bir şekilde yapılamadı.

Kurum ve kuruluşlar arasındaki telsiz frekans ve bantlarının farklılıklarından dolayı sağlıklı haberleşme sağlayamamış, bu sebeple organize olmaları daha uzun süre almıştır.

Haberleşme kaynakları büyük çaplı terör saldırıları, doğal afet ve savaş gibi durumlarda kullanılmaz hale gelebilmektedir. Telsiz bu durumların hiçbirinden etkilenmeyen bir haberleşme kaynağıdır. Uydu telefonu vb. bulunmaktadır ancak telsizle haberleşme diğer haberleşme araçlarına göre ulaşılması en kolay ve ucuz bir araçtır.

Telsizle haberleşmede arada herhangi bir kablo bağı bulunmadan noktadan noktaya (RF) radyo dalgaları ile ses ve veri sinyallerinin taşınır. Olağanüstü koşullarda emniyet, sağlık, sivil savunma, arama ve kurtarma birimleri ve benzeri kurumların mobil birimlerinin merkezle ve kendi aralarında yapacakları haberleşme için telsiz genellikle tek seçenek olmaktadır.