Grid (Izgara) Locator Sistemi

Dünya üzerinde bir yerin konumunu belirtmek için genellikle yön ve derece, dakika, saniye olarak noktasal konum verilir. Amatör telsizciler ise noktasal konum yerine grid locator sistemini kullanırlar. 

Grid locator bilgisi, amatör telsizciler arasında daha çok VHF ve UHF bandlarda yapılan yarışmalarda istasyonlar arasındaki mesafeye göre puanlama yapabilmek için; amatör uydular üzerinden ya da simplex muhaberelerde karşı istasyonun konumunu ve kendisine göre mesafesini tespit edebilmek için kullanılmaktadır. Yapılan telsiz haberleşmelerinde kayıtların sağlıklı bir şekilde tutulabilmesi için karşılıklı locator numarasının söylenmesi veya istenmesi önem arz etmektedir. 

Locator isimlendirilmesinde dünyamız 324 adet bölüme (grid locator = ızgara bulucu) ayrılmıştır. Bölümler AA’dan başlar, RR harflerinde biter. AA güney kutbunda bir bölgeden başlar ve ekvatordan yukarı kuzey kutbuna doğru devam ederek tüm dünyayı kapsar.

Bu bölümler 0’dan 9’a kadar yatay ve dikey rakamla ifade edilen çizgilerle tekrar ızgara şeklinde çizilmiştir. İki büyük harfle ifade edilen en büyük ızgaranın içerisinde 100 adet ikinci büyük dörtgen olduğu varsayılır.

Bu bölümler sayı ve harflerden oluşmaktadır. Amatör telsizciler konumlarını genellikle 6 haneli grid bilgisi ile ifade eder. Örneğin AKRAD Dernek Merkezi istasyonunun grid bilgisi KM69kx’dir. İkinci grup harfler küçük harflerle yazılır. Grid bilgisinde hane sayısı arttıkça konum bilgisi daha detaylı ifade edilmiş olur.

Grid locator bilgisi için web sitesi: https://dxcluster.ha8tks.hu/hamgeocoding/ 

Android uygulama: https://play.google.com/store/apps/details?id=ea4eoz.HamGPS&hl=en_US