Çağrı İşareti

Her radyo amatörünün kanun ve yönetmelikle belirlenmiş, tüm dünyada şekli ve anlaşılması aynı olan bir Çağrı İşareti (Call Sign) mevcuttur. Amatör telsizcilik sınavını kazananlara amatör telsizcilik belgesi verilerek kendilerine özel çağrı işareti tahsis edilir. Belgenin herhangi bir sebeple iptali durumunda aynı çağrı işareti 10 yıl süreyle başkasına verilemez. Harf ve rakamlardan oluşan (alfanümerik) çağrı işareti üç kısma ayrılır:

Ön ek        : Ülke kodunu ifade eder. (TA, TB, TC, YM: TÜRKİYE)

Bölge no    : Ülkemizde 0 – 9 arası rakamlarla kodlanan 10 bölgeden birini ifade eder. Amatör telsizcinin ikamet adresinin bulunduğu yere göre bölge numarası verilir.

Son ek    : Bölge numarasından sonra gelen en az 1 en çok 3 harften oluşan kısımdır. Amatör telsizcilik belgesini aldıktan sonra 5 yılını dolduranlar son ek kısmını iki haneye, 10 yılını dolduranlar ise tek haneye düşürmek için başvurabilir.


KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMATÖR TELSİZCİLİK SINAV VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ
Çağrı işareti verilmesi

MADDE 5 – (1) Amatör telsizcilik belgesine sahip olan gerçek kişiler ile organizasyonlara çağrı işareti tahsis edilir. Kurulan her istasyon için ayrı çağrı işareti verilir.

Çağrı işaretlerinin yapısı

MADDE 6 – (1) Çağrı işaretleri; ön ek, bölge numarası ve son ek olmak üzere üç bölümden meydana gelir.

(2) Ön ek; TA, TB, TC veya YM harf grubundan;

a) A sınıfı amatör telsizcilik belgesine sahip gerçek kişilere TA,

b) B ve C sınıfı amatör telsizcilik belgesine sahip gerçek kişilere TB,

c) Amatör telsizciler veya organizasyonlar tarafından; yarışma, özel günler, kutlama ve anma günleri için geçici olarak kurulan istasyonlara TC,

ç) (Değişik:RG-20/2/2011-27852) Organizasyonlara ve organizasyonlar tarafından kurulan analog veya dijital aktarıcılar ile röle istasyonlarına YM,

ön eki ile başlayan çağrı işareti tahsis edilir.

(3) Bölge numarası; çağrı işaretinin üçüncü karakteri olup ek-1 deki listeye göre verilir.

(4) Son ek; bölge numarasından sonra gelen en az bir, en çok üç harften oluşan harf grubudur.

a) Amatör telsiz derneklerine, ilk harfi K olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan oluşan son ek tahsis edilir.

b) Eğitim ve öğretim kurumlarına, ilk harfi X olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan oluşan son ek tahsis edilir.

c) Afet ve acil durum haberleşmesinde görev alan kuruluşlara, ilk harfi E olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan oluşan son ek tahsis edilir.

ç) İzcilik kuruluşlarına, ilk harfi S olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan oluşan son ek tahsis edilir.

d) Araştırma kurumlarına, ilk harfi R olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan oluşan son ek tahsis edilir.

e) Bu fıkranın a, b, c, ç ve d bentlerinde sayılanlar dışında kalan organizasyonlara ilk harfi V olan ve en az iki en fazla üçlü harf grubundan oluşan son ek tahsis edilir.

f) (Ek:RG-20/2/2011-27852) C sınıfı amatör telsizcilik çağrı işaretlerinin son eki C, P, T, W ile başlayan üçlü harf grubundan oluşur.

(5) Türkiye ile mütekabiliyet anlaşması olan ülkelerden üç aydan az süre için Türkiye’ye gelen ve amatör telsiz haberleşmesi yapmak isteyen amatör telsizciler, kendi ülkelerinden aldıkları çağrı işaretlerinin başına;

a) A sınıfı muadili belgeye sahip olanlar TA, B ve C sınıfı olanlar TB ön ekini,

b) Bulundukları bölge numarasını,

c) “/” (ayırma) işaretini

ilave ettikten sonra oluşan çağrı işaretlerini kullanarak telsiz haberleşmesi yapabilirler.

(6) Türkiye ile mütekabiliyet anlaşması olan ülkelerden üç ay ve daha fazla süre için geçici olarak Türkiye’ye gelen ve telsiz haberleşmesi yapmak isteyen amatör telsizcilere, ülkelerinden aldıkları belge sınıfına uygun, TA veya TB öneki ile başlayıp, bulundukları yerin bölge numarasını içeren ve son eki Z harfi ile başlayan üçlü harf grubundan oluşan çağrı işareti tahsis edilebilir.

(7) SOS ve Q harfi ile başlayan üçlü harf grupları çağrı işaretlerinde kullanılmaz.

(8) KEGM hizmet gereği son ek harf gruplarının tahsisini durdurabilir, kullanıma açabilir.

(9) Son eklerde üçlü grupların tamamen kullanılmasını müteakip dörtlü grupların verilmesine geçilebilir.