Antenin hangi coğrafik topografik koşullarda çalışacağı, radyo dalgalarının hangi yön/yönlere doğru iletileceği/alınacağı bilinmelidir. Örneğin merkezde kendiniz olacaksanız ve dairesel olarak tüm civardan gelen sinyalleri almak ve iletmek istiyorsanız dikey (vertikal) anten seçmelisiniz. Şehrin bir ucunda iseniz ve sadece belli bir noktada bulunan röleye ulaşmak istiyorsanız yönlü çalışan yagi anten tercih etmelisiniz.
Bir anten imalinde ya da satın alınmasında en önemli etkenlerden biri antenin çalışma bandıdır. Telsizin çalışma band aralığı ile kullanılacak olan antenin çalışma bandı birbirine uygun olmalıdır.
Antenin hangi bantlarda çalışacağına karar vermek gerekir. Tek bantta sadece VHF sadece UHF sadece HF bantta çalışacaksanız monobant bir anten, iki bantta çalışacaksanız dual bant anten seçmelisiniz.
Antenin konumu sinyalleri alabilecek şekilde yüksekçe bir konumda olmalıdır. Anteni mümkünse çatıya ve çatı üzerinde en az birkaç metre de yükseğe monte etmelisiniz. Anten montajında anten çeşidine göre dağılım paterni dikkate alınmalıdır. Anten çevresinde dağılım paternini bozacak, radyo dalgalarını yansıtabilecek metalik vb. bir malzeme bulunmamalıdır.